Arkadaşlar,
Osmanlı Hünkarileri; küçük boyutlu, yemini kolaylıkla yiyebilen, yavrularını kendi bakan, kuyrukları paralı (Turalı), kanat-kuyruk veya tamamı işlemeli, arka tepeli, göğsü güllü, güzelliği için beslenen güvercinlerdi.
İthal olanlar; renk özellikleri aynı olmasına rağmen Avrupa ve Amerika'da yapılan çalışmalarla boyutları büyütülmüş ve gagaları küçültülmüştür. Bu sebeple yerden dahi zor yem yiyebilen (Yem kabı gerekli), yavru bakımı için bakıcı kuşlara gereksinimi olan görsel yönden daha doyurucu bir ırk.
Şimdi bunların ikisi de Hünkari güvercini . Biz kendi ırkımızı ithal etmiyoruz, Avrupa'da oynanmış olan ırkı ithal ediyoruz. Güvercin beslemek tamamen yetiştiricinin şahsi zevkiyle ilgili bir hobi. Kimisi Bağdadi besliyor, onun güzel özellikleri ile ilgileniyor. Hünkari besleyen arkedeşlarımızda hangi tür hünkariden hoşlanıyorsa o ırkı beslesinler.
Bunlar Hünkari değil, Bango diyecek kadar otorite varsa biz saygı duyarız. Ancak bunu bize ayrıntıları ile açıklamak zorunda olmalı diye düşünüyorum.
İlk önce herkesin emeğine saygı...